DVE POTRAVINY, KTORÉ VÁS PREKVAPIA

stiahnuť

Preferujete pri varení zásadu zdravo a chutne? Veríte, že čisté suroviny z prírodných zložiek sú pre Vás a Vašu rodinu najprospešnejšie? Potom ste už iste počuli o východných pochúťkach, ktoré aj v našej gastronómii poznáme ako cestoviny Shirataki a populárny nápoj zelená káva. Poznáte však ich pôvod a ako sa dostali až k nám?

Cestoviny Shirataki by sa dali označiť ako japonský objav storočia. Koreň plodiny Konjac, z ktorej sa vyrábajú je však v ázijských krajinách známy už viac ako 2000 rokov. Jej najznámejší výskyt je v hornatých oblastiach Japonska a Indonézie. Výrobok z tohto koreňa pripomínajúceho našu červenú repu je vlastne čistá vláknina rozpustná vo vode. S tým súvisí aj jej účinný efekt pri zhadzovaní prebytočných kilogramov. Vláknina navodí pocit plnosti, avšak vďaka nulovému percentu cukrov a tukov nepriberiete ani gram. Plodina Konjac je zaujímavá tým, že vie absorbovať vodu v množstve až 300-násobne väčšom ako je jej vlastná váha. Možno povedať, že cestoviny Shirataki sú univerzálnym pokrmom vhodným pre každého. Neobsahujú lepok, teda si ich môžu do jedálnička zaradiť aj celiatici. Navyše sa môžu podávať na milión spôsobov tak ako tradičné cestoviny.

A čo spomínaná zelená káva? Viete aká je jej cesta z plantáže až do Vašej šálky? Mnoho laikov sa domnieva, že zelená káva má iný pôvod ako známejšia čierna. Aké je však sklamanie keď zistíme, že obe sa získavajú z toho istého kávovníka a na tom istom mieste. Pôvodne sa ker Coffea (lat.) pestoval v Afrike a Ázii. Už dlho je však najväčším producentom a vývozcom kávy Brazília. Proces jej výroby je vlastne jednoduchý a všade rovnaký. Kávovníkové bobule sa najprv dlhé týždne, príp. mesiace sušia na slnku. Po strate vlhkosti (dostatočnom presušení) z nich vypadnú zelené zrná, ktoré už môžeme nazvať zelenou kávou. Mohli ste si všimnúť, že sa nespomínal proces praženia. Pri získavaní zelenej kávy sa totiž vynecháva, aby sa zachovalo množstvo živín získaných v zelených zrnách. Tie majú podstatne vyšší pomer antioxidantov, vitamínov a iných prospešných látok ako pražením upravené čierne zrná. Zelené majú okrem toho schopnosť regulovať hladinu glykémie v krvi, upravovať metabolizmus či odplavovať z tela toxické látky. Nie je teda nič ľahšie ako si po dobrom obede pripraviť takýto osviežujúci a zároveň zdravý nápoj.

PARTNERI: potlač hrnčekov ako skvelý darček